Szüreti Napló Chiléből – Második Nap

Április 20. – Szerda

Valamivel 7 után keltünk, forró tea és lekváros kenyér volt reggelire. Christian, a birtok irányítója (de nem szőlész), a szüretelők csapatát a domboldalon lévő területen igazgatta, nem messze a mi házikónktól. Itt kezdtük el a napi munkánkat a szőlős rekeszek szétosztásával a sorok között. Amire azzal végeztünk, egy másik részen, ahol már reggel óta serénykedtek az emberek, a teli rekeszek arra vártak, hogy a traktorra tegyük fel azokat. Amint megtelt az utánfutó Syrahval, felugrottunk a végére, s a völgyben található borászatig meg sem álltunk.

Brendan, az ausztrál borász, addigra összeállította a gépsort: lift vitte a szőlőfürtöket a kacsozóhoz, ahonnan a szemek a válogató asztalra hulltak, majd a zúzóból egy perisztaltikus szivattyú segítségével a zúzott anyag a tartályba haladt tovább. A válogató asztal mellett kezdtem el dolgozni Omárral együtt, illetve velünk szemközt két chilei lány: Catharina és Alejandra. Nyolc kéz iparkodott azon, hogy a szárak, levelek és bent maradt kacsok kikerüljenek a szőlőszemek közül. Két traktornyi szállítmányt válogattunk át, mielőtt ebéd szünetre mentünk.

Ebéd után a borászatnál dolgoztunk, amikor Christian telefonon hívta Brendant, hogy segítségre van szüksége. Svennel együtt felmentünk a domb tetejére, ahol azzal szembesültünk, hogy a szüretelők nagy része eltűnt, mint a kámfor, s a szőlővel teli rekeszek a meredek domboldalon vezető vékony utat lentről egészen a tetőig szegélyezték. Mintegy bő két órán át ezeket a rekeszeket hurcoltuk lefelé, arra a pontra, ahova a traktor már fel tudott hajtani. Eddig is tudtam, de ezután pláne, hogy a szüretelők milyen kemény munkát végeznek meredek területen ültetett szőlőkben.

Mire leértünk a borászathoz, majdnem 6 óra volt. A gépeket lemostuk és egy eseménydús nap végéhez értünk.
 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s