Szüreti Napló Chiléből – Harmadik Nap

Április 21. – Csütörtök
Kiadós reggelivel kezdtük a napot: sült tojás, baguette és tea. A házikóban tettem – vettem, mielőtt a többiekhez csatlakoztam a borászatnál. Az előző napról maradt Syráht válogatták. Ebédig én is a válogatóasztal mellett dolgoztam a szőlőszemek közt maradt leveleket, levélszárakat és kacsdarabokat kapkodtuk ki a szalagról. Aprólékos munka, de nagyon fontos, hiszen így akadályozható meg, hogy az erjesztő tartályba kerüljenek és zöldes tanninokat adjanak a bornak, ami nem lenne kívánatos.

Fél kettő környékén Omárral együtt a házikóba visszavonultunk, ahol ő gyorsan szundított egy kicsit, én meg rakott krumplit készítettem vegetáriánus kiadásban. Ízletes lett, s a saláta jól dukált hozzá.

Újra energiától duzzadva estünk neki a délutáni műszaknak a válogatóasztal mellett, ahol egészen a nap végéig dolgoztunk. Mint később kiszámoltuk, több, mint 10 tonna szőlőt dolgoztunk fel aznap. Este 6 óra előtt befejeztük a munkát és elkezdtük a gépeket lemosni. Az időzítés lényeges, mivel az elektromos áramot szolgálató cég az este 6 és 11 közti időszakban számítja a legmagasabb áramdíjat. Az éves áramszámlát pedig az év során mért két legnagyobb érték alapján számított átlagból hozzák ki. Ha az összes gépezet üzemelne és ez alapján kéne fizetni az egész évre, az irreális lenne és hihetetlenül drága is!

A napi munkánk eredménye, hogy egy tank megtelt az egyik parcellából szüretelt szőlővel, egy másik pedig félig lett tele a másik parcellából való Syráhval. Továbbá még 500 liter mustot vettünk le mindkét tankból, s ezeket 100 ppm potásszium metabiszulfáttal kevertünk el. Ebből a mustból később száraz rosé bort készítenek majd élesztő hozzáadását követően. Azonban nem a Polkura Borászat borai közt fog megjelenni, hanem egy nagy borászat vásárolja fel az egészet és házasítja saját címke alatti tételbe.

Mielőtt mindennel leálltunk volna, Omar a Grenache Noirt, Tempranillot és Syráht vette kezelésbe: csömöszölt és a jeget cserélte a vödrökben. Én a hőmérsékletet és a cukorszintet mértem. A hideg héjjontartás 10 – 12°C közti hőmérsékletet jelent illetve a cukorszint 25 és 27 Brix közt volt.

Vacsora előtt egy doboz sörrel lazítottunk, majd pedig a répa, hagyma és sütőtökből készült csőben sültet a Polkura Malbec-kel mostuk le. Hihetetlen koncentráció és gazdag testű bor, soha nem kóstoltam még ilyen Malbecet sem Mendozából, sem Cahorsból. Szinte látom, hogy milyen jól dukálna egy vaddisznó pörkölttel vagy áfonyás szarvas sülttel azoknak, akik nem vegetáriánusok.

Finom szerkezetű, szuper-koncentrált Polkura Malbec 2008

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s