Miként Készül a sauternes-i: Látogatás és Kóstolás a Ch. Suduirautnál

Minden nagy bor a szőlőskertben készül, mint azt mondani szokás. Ez a 1er Cru besorolású sauternes-i birtok esetében is így van, hiszen a Ch. Suduiraut dolgozói sokat tesznek – vesznek a szőlőben az egész évad alatt azért, hogy szép egészséges szőlőt lehessen szüretelni. A birtok legnagyobb része egybefüggő, mintegy 80-82 hektárnyi területről van szó. Ezenkívül van még 10 hektárnyi terület, ami a domb tetején, méltóságáteljes csendben elfekvő Ch. d’Yquem, a sauternes-i szupersztár mellett helyezkedik el a bor-vidék szívében.
A Suduiraut dűlőinek a 90%-ka Semillon és 10%-ka Sauvignon Blanc, amibe egy nagyon kevés Sauvignon Gris is el van keverve. A Semillon mészköves és kavicsos talajon található, míg a Sauvignon Blanc és Gris az agyagosabb részeket kedveli. A mészköves és kavicsos talajkeverék jellemző Preignac-ra, illetve ez az a terroir, amit a bujább stílust eredményezi.
A szőlőbirtokon mintegy 26 munkás dolgozik azért, hogy egészséges és jó koncentárciójú szőlőt termeljenek. Ennek megfelelően tőkénként 3 vagy 4 hajtást hagynak, s mindegyik hajtáson egy fürt szőlőre korlátozzák a termést. A szőlőmunkák végzésekor a minimális beavatkozás érvényesül, s így csak a bordeaux-i keveréket (kén és réz keveréke) használják leginkább, s csak egy szintetikus felszívódó vegyszerrel permeteznek. Rovar- és gyomirtó nem használatos a Suduirautnál, helyette a rovarok természetes ellenségeit hagyják meg.
Ősszel a szüret alkalmával 3 és 5 alkalommal szedik a szőlőt, hogy az biztosítsák az egyenletesen érett és botrytiszes termést.  A szőlőt először 2 bár gyomással pneumatikus préssel préselik, majd 9 bár nyomással hidraulikuson. A mustot hűtik és ülepítik, illetve ként adnak hozzá. Az ülepítést követően kóracél tartályban erjesztik vadélesztővel és spontán módon. Amikor az alkoholos erjesztés majdnem végbement, a kóracélból fahordóba fejtik a murcit. Általában 14%-kos alkohol tartalomnál az erjedés leáll, de ha nem, akkor 25 – 27 g/hl ként adnak hozzá, hogy az élesztőt kiírtsák és az erjedés megállítsák. Ha természetesen leáll, akkor a ként 22 g/hl-re csökkentik. Ként legközelebb csak palackozás előtt adnak a borhoz.
Az új bort 18 hónapon át hordóban érlelik. A Sauvigon Blanc soha nem kerül új hordóba, minimum második töltetűbe megy. 3, 4, 5 majd 6 hónap után fejtik át. Az érlelés elején a hordók hőmérsékletét 20 – 25 Celsius közt tartjájk, hogy az almasavas erjedés végbe menjen és a savakat megpuhítsák, így kap a bor egy lágyabb testet. Palackozás előtt zselatinnal és kovafölddel derítik, majd szűrik is.

Kóstolási Jegyzetek
Ritkán van arra lehetőség, hogy egy mozaikkép részleteit külön is megcsodálhatjuk, vagyis a házasítás előtt az alapborokat kóstolhatjuk. Lenyűgöző a különböző időpontban szüretelt tételek közti különbségeket felfedezni. Az első szüretelésű tétel határozott savgerincű és szinte éles határvonalak jellemzik. A következők gyümölcsösebbek, érettebbek és magasabb cukortartalommal rendelkeznek, ami jobb egyensúlyt biztosít, illetve a szájpadláson gördülékenyebb. Majd a negyedik szedésű tétel buja és kövér, s egy tejszínes és puha test jellemzi. A botrytisz sokat nem változik intenzitás tekintetében, azonban az érzet más, hiszen az alkohol, cukor és savtartalom befolyásolja az összképet.

Első szedés
Citromos egy kis zöld beütéssel. Méz, közepesen erős botrytisz, poros, fehérbors, barack és enyhén zöldes jegyek, élénk savak.

Második szedés
Érettebb, a botrytisz nagyobb és a barack hihetetlenül széles a szájban. Sima.

Harmadik szedés
Sötétebb, inkább arany. Ananász, sárgabarack és nagyon édes. A botrytisz veszített a koncentrációjából. Mintha sárgabarackhéj lenne a végén. Elég kövér.

Negyedik szedés
Sokkal inkább gyümölcsös, kerekded, tejszínes és felpuhult botrytisz, a savak alacsonyabbnak érződnek.

Ch. Suduiraut 2008
2010 júliusában palackozták. Áprilisban fagy volt, a termés 70%-a ráment. A szüret későn volt, szeptember közepétől november közepéig,  5 alkalommal szedték. 6hl/ha termés volt, 40%-ka ment a főborba.

Halvány arany. Visszafogott illatok sárgabarackhéj, akácfa, méz, lime, grapefruit és ananász. Határozott savak és a magasabb alkohol testessé teszi, de jól beszerkesztett, még ha egy kicsit buja is. A botrytisz kifinomult és puha. Nagyon jó koncentráció. 16.2

Ch. Suduiraut 2006
A szüret szeptember derekán kezdődött, amit az év elején esős, majd nagyon forró időszak előzött meg. 10 hl/ha.

Arany. Menta, széles és nyílt gyümölcsök, édes fűszerek, élénk savak és enyhe botrytisz. A szájpadlás közepén erőt gyűjt, sárgabarack és narancs. Hosszú lecsengés. 16.4

Ch. Suduiraut 1996
Kimondottan arany. Az orrban már jó koncentrációt mutat. Méz, akácfa, szegfűszeg, tejkaramell és narancs. Édes, de a savak frissen tartják a szájpadlás közepén is, majd kiváló botrytisz, ami alább hagy és a gyümölcsök koncentrált ízvilága közepes lecsengéssel köszön el. 16.7

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s