Díjnyertes Sake-k az IWC 2011-en

Csütörtök kora este, amint a Japán Nagykövetség felé tartottam, azon gondolkodtam, hogy milyen kellemes őszi este elébe nézek. A Green Park metróállomás kijáratánál jöttem fel a föld alól, ahol a város rank nehezülő szürkeségét csak a park dús zöld lombozata és az alkony enyhén vörös égboltja törték meg. A levegő szinte meleg volt, ahogy sebesen igyekeztem a járókelők közt.
Valamivel 5 után járt az idő és én azt ígértem, hogy legkésőbb fél 5-re ott leszek. Rie Yoshitake, az egyik szervező, azért kérte, hogy minél korábban menjek, mert majd 300 meghívott vendéget vártak!!! Mire? Sake kóstolóra, ahol mintegy 27 rizsbort lehetett kóstolni, olyan sake főzdék termékeit, amelyek vagy Aranyat vagy Trófeát nyertek az idei International Wine Challenge-en Londonban.

7 járásban készült sake-kat lehetett kóstolni. Kategóriák tekintetében volt honjozo, egy –két ginjo, jópár daiginjo és a különlegesek közül a tokubetsu, vagyis speciálisan 60%-nál alacsonyabb szintre csiszolt riszből készült sake, illetve a koshu, ami érlelt, évjáratos sake.
Mint minden kóstoláskor, most is pontoztam, s érdekes, hogy az IWC 8 Arany illetve Trófea nyertes sake-ja közül 4 szerepelt az én általam összeállított 5 Csúcs Sake-k közt. Az 5 Csúcs Sake-jaim közt több stílus is megtalálható. Voltak tejes és lisztes textúrájúak illetve selymes és kifinomultak. Egy – pár inkább virágos illatokat és jegyeket mutatott, míg a többi fűszeresebb volt: ánizs és fehérbors. Az összes Csúcs Sake-t az kötötte össze, hogy kifinomultak voltak, jó koncentrációval és komplex textúrával illetve ízvilággal rendelkeztek.
A Hidematsu Aka, egy honjozo sake az Ichisima Főzdéből, jó példa arra, hogy egy kevésbé csiszolt rizsből készült sake is lehet kifinomult, ami az ízek tisztaságában és harmóniájában mutatkozik meg, illetve a ragyogó lecsengésen keresztül – még akkor is, ha nem a legösszetettebb sake a világon!
Sake kapcsán gyakran felmerül, hogy a jobb-e hozzáadott alkohollal vagy sem? Úgy vélem, hogy nem tesz különbséget, ha a sake kiegyensúlyozott és testes eléggé hozzá. A Dewazakura Junmai Ginjo Omachi, amit alkohol hozzáadása nélkül készítenek, gyönyörűen intenzív, koncentrált és ragyogó lecsengésű ital, ami a rózsa-szirmok, mandula és nyers disznóbörke egzotikus ízvilágát mutatta. Talán különös jelző a disznóbörke, de aki volt már toroson és evett friss, sózott börkét, az tudja, hogy mire gondolok. S joggal gyanítjátok, hogy nem mindig voltam vegetáriánus! A Kamenoumi Daiginjo Yamadanishiki, amit alkohol hozzáadásával készítenek, a sake ragyogó példája, hiszen a lime, rózsa-szirom és ánizs selymes könnyedségét keverte a lisztes lecsengéssel és kifinomult szerkezettel.
A szerkezetről beszélve megállapíthatjuk, hogy a sake kóstolásakor jó pár variáció létezik. Például, a Fuji Shuzo Főzde két sake-ját említeném meg. A Hakuro Koshu 1996-os évjárata puha és gyengéd volt a szájpadláson, amit lisztes lecsengés követett. Ezzel szemben a Misamasamune Daiginjo végig selymes érzetű, amit akácvirágok követnek. Élesebb az ellentét a hihetetlenül selymes Dewazakura Junmai Ginjo Omachi – feljebb említettem már azt a sake-t – és a Suara Főzde Junmai Ginjo Urakasumizen-je közt, ami gyümölcsös, virágos és lisztes jegyeket mutat és bársonyos elejétől a végéig.
A kóstoló legjobb tétele a Fuji Shuzo Főzde Hakuro Koshu 1996-os évjáratú sake-ja volt, ami majdnem 20%-kos alkoholszint mellett is gyengéd volt a szájban, kifinomult textúrával és közepesen intenzív, de komplex ízvilággal, főként rózsa- és akác-szirommal, amit mézes jegy követett.
A nagyszerű kóstolóért a Sake Samurai Szövetséget, az International Wine Challenge-et és a Japán Nagykövetséget illeti a köszönet. Csodás zárása egy csütörtöki napnak! Az alábbiakban a kóstolási jegyzeteim olvashatók, melyeket a katalógus szerint rendeztem el, tehát érdemes figyelni, mert a legjobbak, stílusok és rizsfajták keverednek. Jó sake olvasást kívánok! Kóstolási jegyzetek a kép alatt kezdődnek.

Főzde: Fukuchiyo Shuzo Ltd Régió: Saga Saga
Nabeshima Daiginjo(Daiginjo)
Rizs csiszolás mértéke: 35%. Alkoholszint: 17.40%
IWC2011 Champion Sake – Ginjo / Daiginjo Trophy
Halvány citrom. Rózsavíz, ánizs és friss mandula illatok. Közepesen élénk. A szájpadláson élénk ánizs, fehérbors és menta. (16.5)

Főzde: Fukuchiyo Shuzo Ltd Régió: Saga Saga
Nabeshima Tokubetsu Junmaishu(Tokubetsu junmai)
Rizs csiszolás mértéke: 55%. Alkoholszint: 15.50%
Halvány citrom, rózsaszínes beütéssel. Virágos illatok, rózsa-szirom, lychee és ánizs. Selymes szerkezet, disznóbörke, friss mandula és tejes simaság. (16.3)

Főzde: Fukuchiyo Shuzo Ltd Régió: Saga Saga
Nabeshima Tokubetsu Honjozo(Tokubetsu Honjozo)
Rizs csiszolás mértéke: 60%. Alkoholszint: 15.50%
Áttetsző enyhe citromos beütéssel. Rózsa-szirmok, liszt és őszibarack illatok. Elég friss, száraz, és markáns alkohol, de emellett is tejes textúra. Szinte vastagsága van és hosszú lecsengésű. (16.1)

Főzde: Fuji Shuzo Ltd Régió: Tottori Tottori
Hakuro Koshu 1998(Koshu)
Rizs csiszolás mértéke: 55%. Alkoholszint: 18.80%
IWC2011 Koshu Gold Medal
Kimondottan citromos, vékony áttetsző szél. Élénk illatok, kimondottan mézes és lisztes. Száraz, elég nagy testű, fehérbors, ánizs és mandula. Nagyon jól koncentrált, hosszú lecsengés. Minta akác robbanna a végén. (17.4)

Főzde: Fuji Shuzo Ltd Régió: Tottori Tottori
Hakuro Koshu 1996(Koshu)
Rizs csiszolás mértéke: 55%. Alkoholszint: 19.80%
Citromos szín. Közepesen élénk illatok, sima és könnyed, mézes jegyek keverednek hárs és rózsa-szirommal. Puha, gyengéd test. Elég magas alkohol. Lisztes lecsengés, kifinomult tétel. (17.7)

Főzde: Fuji Shuzo Ltd Régió: Tottori Tottori
Misasamasamune Daiginjo(Daiginjo)
Rizs csiszolás mértéke: 45%. Alkoholszint: 15.60%
Könnyed citromos szín, enyhén áttetsző. Közepesen élénk illatok, mandula és disznóbörke. Selymes a szájpadláson, könnyű test. Gazdag friss dióban és akácvirágokban. (16.2)

Főzde: Shata Shuzo Ltd Régió: Ishikawa Ishikawa
Tengumai Yamahaisikomi-junmaishu(Junmai)
Rizs csiszolás mértéke: 60%. Alkoholszint: 15.90%
IWC2011 Junmai Trophy
Kimondottan citromos. Közepesen élénk, gazdag érett mandulás jegyekben, lisztes és enyhén virágos illatok. Elég magas az alkohol, bársonyos szerkezet lisztes érzettel. Több rétegű és hosszú lecsengés. (16.8)

Főzde: Shata Shuzo Ltd Régió: Ishikawa Ishikawa
Tengumai Yamahai-junmaiginjo(Junmai ginjo)
Rizs csiszolás mértéke: 45%. Alkoholszint: 15.90%
Kimondottan citromos, rózsaszín beütéssel. Közepesen élénk illatok, lisztes, mandulás, almás és körtés jegyek. Majdnem ragad a szájpadláshoz, szinte gumis. Közepes lecsengés. (15.9)

Főzde: Shata Shuzo Ltd Régió: Ishikawa Ishikawa
Gorin Junmaishu(Junmai)
Rizs csiszolás mértéke: 60%. Alkoholszint: 15.90%
Könnyed citromos szín, rózsaszín beütés. Közepesen élén illatok, cseresznye virág, mandula és lisztes jegyek. Száraz, bársonyos, elég gazdag disznóbörkében, amit liliom követ. Szépen felnyílik a szájpadláson, közepes lecsengés. (16.3)

Főzde: Tsuchiya Brewery Régió: Nagano Nagano
Kamenoumi Daiginjo Yamadanishiki(Daiginjo)
Rizs csiszolás mértéke: 39%. Alkoholszint: 17.80%
IWC2011 Nagano Ginjo – Daiginjo Trophy
Áttetsző, zöldes beütéssel. Rózsavíz, lime és ánizs. Selymes szerkezet, nagyon puha a szájban. Kifinomult. Lisztes és hosszú lecsengés. (17.1)

Főzde: Tsuchiya Brewery Régió: Nagano Nagano
Kamenoumi Junmai Ginjo(Junmai ginjo)
Rizs csiszolás mértéke: 49%. Alkoholszint: 15%
Halvány citromos, áttetsző széllel. Közepesen élénk, tejes, lisztes és őszibarackos illatok. Puha, bársonyos és közepes lecsengésű, mandulás dominancia. (16.2)

Főzde: Tsuchiya Brewery Régió: Nagano Nagano
Akanesasu Tokubetsu Junmai(Tokubetsu junmai)
Rizs csiszolás mértéke: 59%. Alkoholszint: 16.70%
Halvány citromos, rózsaszín beütéssel. Elég lisztes, mandulás és reszelt citromhéjjal. Mintha ragadna, de selymes és visszafogottan hosszú lecsengésű. (15.6)

Főzde: Ichishima Sake Brewery Régió: Niigata Niigata
Hidematsu Aka(Honjozo)
Rizs csiszolás mértéke: . Alkoholszint: 16%
IWC2011 Honjozo Trophy
Áttetsző, citromos szín. Közepesen élénk orr. Nagyon puha és selymes, lisztes, reszelt citromhéj és mandula. A szájpadlás közepén nagyon jó koncentráció. Kifinomult és hosszú lecsengés. (16.8)

Főzde: Ichishima Sake Brewery Régió: Niigata Niigata
Hidematsu Ai(Daiginjo)
Rizs csiszolás mértéke: . Alkoholszint: 17%
Áttetsző, zöldes beütéssel. Mentás, rózsa-szirmos és mandulás jegyek. Száraz, selymes, lisztes és barackvirágos. Lisztes és hosszú lecsengés. (16.6)

Főzde: Ichishima Sake Brewery Régió: Niigata Niigata
Hidematsu Yamabuki(Junmai daiginjo)
Rizs csiszolás mértéke: . Alkoholszint: 16%
Áttetsző, halvány citromos szín. Reszelt citromhéj, alma és mandula püré. Közepes koncentráció, elég erős test. Közepes lecsengés, visszafogott eleganciával. (16.5)

Főzde: Dewazakura Sake Brewery Régió: Yamagata Yamagata
Dewazakura Junmai Ginjo Omachi(Junmai ginjo)
Rizs csiszolás mértéke: 50%. Alkoholszint: 17%
IWC2011 Junmai Ginjo – Junmai Daiginjo Trophy
Áttetsző, citromos szín. Megragadóan élénk az orrban, diszóbörke, rózsa-szirom, mandula. Sima, selymes és tejes érzet. Ragyogó éles ánizs. Élénk és koncentrált, hosszú lecsengéssel. (17.3)

Főzde: Dewazakura Sake Brewery Régió: Yamagata Yamagata
Dewazakura Junmai Daiginjo Ichiro(Junmai daiginjo)
Rizs csiszolás mértéke: 45%. Alkoholszint: 15.50%
Nagyon könnyed citromos szín, zöldes beütéssel. Rengeteg disznóbörke, sós érzet. (16.5)

Főzde: Dewazakura Sake Brewery Régió: Yamagata Yamagata
Dewazakura Junmai Ginjo Dewasansan(Junmai ginjo)
Rizs csiszolás mértéke: 50%. Alkoholszint: 15.50%
Könnyed citromos szín, zöldes beütéssel. Virágos jegyek, főként barackfáé. Friss mandula, selymes és egyszerű, de egyértelmű tétel. Mentás. (16.2)

Főzde: Kikuisami Ltd Régió: Yamagata Yamagat
Kikuisami Daiginjo Hiden(Daiginjo)
Rizs csiszolás mértéke: 35%. Alkoholszint: 17.50%
IWC2011 Yamgato Ginjo – Daiginjo Trophy
Citromos, rózsaszín beütéssel. Disznóbörke, rózsavíz illatok. Nagyon kifejező aromák, rózsa- és barackvirág. Disznóbörke és keserű mandula a végén. Majdnem túl erős testben. (16.6)

Főzde: Kikuisami Ltd Régió: Yamagata Yamagata
Yamadanishiki 40% Sanjurokuninshu(Junmai daiginjo)
Rizs csiszolás mértéke: 40%. Alkoholszint: 15.50%
Nagyon halvány citromos szín. Menta és ánizs, közepesen élénk. Száraz, erős test, mégis nagyon selymes. Disznóbörke. Inkább élénk, mint koncentrált. (16.2)

Főzde: Kikuisami Ltd Régió: Yamagata Yamagata
Dewanosato Senjurokuninshu(Junmai)
Rizs csiszolás mértéke: 70%. Alkoholszint: 15.50%
Könnyed citromos szín, áttetsző szél. Élénk illatok, rózsa-szirmok, lakk és ánizs, amit gyökér követ. Selymes, lisztes és mentás. Erőteljes. (15.6)

Főzde: Saura Ltd Régió: Miyagi Miyagi
Kuranohana Junmai Daiginjo Urakasumi(Junmai daiginjo)
Rizs csiszolás mértéke: 40%. Alkoholszint: 16.50%
IWC2011 Junmai Ginjo – Junmai Daiginjo Gold Medal
Könnyed citromos szín, rózsaszín beütéssel. Virágos: barack és csereszny szirmok, egy kicsi disznóbörke, s elég markáns alkohol. Közepes lecsengés. (16.1)

Főzde: Saura Ltd Régió: Miyagi Miyagi
Yamadanishiki Junmai Daiginjo Urakasumi(Junmai daiginjo)
Rizs csiszolás mértéke: 45%. Alkoholszint: 16.30%
Halvány citromos szín, rózsaszín beütéssel és vizes széllel. Közepesen élénk illatok, barackvirág és ánizs. Sima, selymes, fűszeres: fehérbors és szerecsendió. (16.4)

Főzde: Saura Ltd Régió: Miyagi Miyagi
Junmai Ginjo Urakasumizen(Junmai ginjo)
Rizs csiszolás mértéke: 50%. Alkoholszint: 15.20%
Nagyon könnyed citromos szín, áttetsző széllel. Élénk, virágos jegyek: rózsa és barackvirág. Lychee és lisztes ízek. Kimondottan sima és bársonyos. Közepes lecsengés. (16.7)

Főzde: Tsukinowa Ltd Régió: Iwate Iwate
Ginjo Yoinotsuki
Halvány citromos. Élénk friss mandula, egy kis őszibarackkal és disznóbörkével. Barackvirágos lecsengés követi a nagyon sima és selymes testet. (16.4)

Főzde: Niizawa brewery Régió: Miyagi Miyagi
Atagonoastsu Honjozo
Halvány citromos szín, rózsaszín beütéssel. Közepesen élénk orr, rózsaszirmokkal, disznóbörkével és mandulával. Szorosra fogott test, élénk aromák, hosszú – lisztes lecsengés. (16.8)

Főzde: Daisnichi Sake Brewery Régió: Fukushima Fukushima
Minowamon
Áttetszően citromos. Közepesen élénk illatok, virágos és lisztes, amit mandula követ. Szinte poros és lisztes a szájban, amit só és tengeri hínár követ. Markáns alkohol, de szépen kikerekedik. Nagyon kifinomult. (16.6)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s