A Chardonnay és a Palackos Érlelés: Perrier-Jouët Belle Epoque Blanc

A londoni St Pancras vasútállomás gyönyörűen helyreállított épülete, amely a Renaissance Szállodának és a Gilbert Scott első-osztályú étteremnek ad otthont, a 19-ik századi vasút aranykorát idézi meg. Az idei Champagne Assembly-nek nyújtott ragyogó helyszínt. A kóstoló terem acél- és üvegszerkezete Párizst idézi, míg az apró tornyok a háttérben vitathatatlanul a Vikótriánus építészet jegyei.

A Perrier-Jouët champagne ház Chef de Caves-ja, Hervé Deschamps vezette a nap első kóstolóját. A Belle Eqoque hat évjáratát mutatta be azzal a céllal, hogy a Chardonnay dominálta házasított champagne-nyok palackos érlelését szemléltesse. A kóstoló azt bizonyította, hogy a különböző szőlőfajták mennyire másként érlelődnek a  palcakben az évek során, vagyis mennyire fontos a cuvée champagne-nyok  összetétele a ház stílusának az állandósága szemszögéből nézve, legyen szó non-vintage vagy vintage champagne-ról.

A Perrier-Jouët házat alig több, mint 200 évvel ezelőtt, 1811-ben alapítottak. 65 hektárnyi, 99.2% -kos besorolásnál jobb szőlőbirtokkal rendelkezik. A Chardonnay-t főleg Cramantban és Arizeben termelik, mindkét falu Grand Cru besorolású a Cote des Blancs-on. A Pinot Noirt a Montagne de Reims déli fekvésű lejtőin, Mailly falujában termelik illetve a Valle de Marne-ban található Ay falujában.

A Belle Epoque egy speciális cuvée champagne, amit 50% Chardonnayből, 45% Pinot Noirból és 5% Pinot Meunierből készítenek. Az utóbbi fajta képzi a hidat a Chardonnay kifinomultsága és a Pinot Noir testesebb karaktere között, amint azt Deschamps úr elmondta.

A kóstolót a 2002-es évjárattal kezdtük, ami meglehetősen fiatal és élénk champagne volt, bővelkedett a primőr gyümölcsökben. Ahogy haladtunk a ’85-ös évjárat felé, egyre inkább a pikáns és zöldségekre emlékeztető jegyek domináltak, szinte felidézve a szépen érett burgundi fehér borokat. Egyes évjáratok jobban megőrziték a gyümölcsösséget, mint például a ’98-as vagy a ’95-s tételek, míg a többiek egy része a pikáns karakterrel tűnt ki, például a ’85-ös vagy a ’90-es évjáratok. A kóstolt hat bor közül az 1990-es volt a legjobb. Frissességét ragyogóan megőrizte, s a pikáns jegyek mellett a mézzel keveret citrom is megjelent még, egyszerűen mennyei volt.

A jegyzeteket a fiatalabbtól az idősebb évjáratok felé haladva szerkesztettem meg, illetve Hervé gondolatait az egyes évjáratokról mind a Berry Bros & Rudd, mind Michael Edwards The Finest Wines of Champagne c. könyvében található évjárat jegyzetekkel egészítettem ki.

2002-es évjárat
Az idő nagyon jó volt, de erősen szeles a szüret előtt, ami a cukrot és a savakat koncentrálta. Az évjárat a cramanti Chardonnay eleganciáját hangsúlyozza. Hervé hozzátette, hogy a cuvéeben mindig a Chardonnay az, amit a finom habzásért felelős.

Perrier-Jouët Belle Epoque 2002
Halvány citrom, kellemesen intenzív az orrban, briós és gyengéd autolytic jegyekkel. Friss citrom, alma és fehér húsú grapefruit, amit piskóta követ. Száraz, hihetetlenül magas savak, karcsú test és elegancia, kitartó és hosszú ízvilág. Kifinomult hab tötlti be az egész szájat, de mégis mintha visszafogott lenne a mousse. 16.4

1998-as évjárat
A tiszta elegancia évjárata: jó érett gyümölcsök és kiváló szerkezet. Szép évjárat, jó palackérlelési potenciállal.

Perrier-Jouët Belle Epoque 1998
Halvány arany szín, vékony csíkban felszálló apró buborékok. Visszafogott illatok, főleg zöldséges jegyek a citrom, alma és a háttérben levő briós mellett. Száraz, friss savak, gyümölcsökben gazdagabb tétel, mint a ’02-es: alma és grapefruit a szájpadlás közepén. Igazán kiváló koncentráció, noha egyszerűbb az illatok tekintetében. Az érett gyümölcsök markánsak a közepesen hosszú lecsengésben. 17.2

1995-ös évjárat
Hervé első évjárata. A szőlő minősége – azé, ami túlélte a május közepi fagyot – nagy jó volt az előző 30 év átlagához képest. A Belle Epoque legalább 6 évig marad a finomseprőn, de minden évjáratnál változik az idő hossza. Ha úgy érzik, hogy a bor még nem készült el, akkor akár 7 vagy 9 évig is finomseprőn tartják, hogy a minőséget biztosítsák.

Perrier-Jouët Belle Epoque 1995
Halvány arany szín, erős citromos és zöldes árnyalattal. Nagyon szép élénk illatok az orrban. Rengeteg gyökér, pirított mandula, érett alma és ciromhéj. Száraz, elég makacs savak, de szépen egyensúlyozzák az érett gyümölcsök és a pikáns zöldséges jegyek, mint a káposzta és gyökér. A hab kimondottan puha és körbefutja a szájpadlást. Meglehetősen testes, kevésbé koncentrált, mint a ’98, de intenzívebb. Hosszú lecsengés. 17.1

1990-es évjárat
Nagyon nagy tavaszi fagy, ami sok ház számára rossz évet eredményezett. Azonban azok, akik a szőlőt jól művelték, a hosszú száraz nyarat az előnyükre fordíthatták és fantasztikusan jó champagne-okat termeltek. Néhányan az 1990-es évjárat érettségét az 1959-éhez hasonlítják, s a minőséget az 1964-es évjárat óta a legjobbnak mondják.

Perrier-Jouët Belle Epoque 1990
Arany szín, szalmás beütéssel. Igazán szépen érett illatok az orrban, szalma, méz és citromhéj, amit gyökér és briós követnek. Száraz, igazán magas savak, de a gyümölcsök intenzitásából és a pikáns zöldséges jegyekből fakadó gyönyörű eleganci sugárzik. Citromhéj, káposzta, gyökér, mandula és briós. Finom hab, noha nem puha, inkább nyurga. Felemelően friss és hosszú lecsengésű. 18.9

1989-as évjárat
Lanyha tavaszt követően, hosszú és forró nyár érkezett. A Berry Bros & Rudd szerint a ragyogó évjáratok triumvirátusának a második tagja. Az 1990 és 1989-es évjáratok különböznek a pirítós és pörköltség teknitetében, ami a gyümölcs érettségének tudható be, mivel ’89 nagyon érett volt.

Perrier-Jouët Belle Epoque 1989
Kimondottan arany, enyhe szalma beütéssel. Igazán lenyűgözően élénk illatok, a pirított mandula és briós dominálnak, amit zöldséges és gyümölcsös jegyek keveréke követ. Száraz, markáns savak, amit citromhéj, grapefruit és gyökér keveréke követnek. Puha és közepesen finom, bőséges hab. Igazán intenzív, hosszú lecsengésű, de inkább intenzitás jellemzi, mint kitartás. 18.3

1985-ös évjárat
Ragyogó évjárat, noha az év rosszul indult: téli fagyokat a tavasziak követték. Ennek eredménye, hogy egyes dűlök kifagytak, jellemzően a Montagne Reims északi lejtőin. Hosszú napos és meleg ősz követte a hűvös nyarat, ami megmentette az évjáratot és ritkán kiegyensúlyozott borokat eredményezett.

Perrier-Jouët Belle Epoque 1985
Mély arany szalma beütéssel. Elegáns palackérlelésű jegyek az orrban, illetve complex illatvilág: pirítós, zöldséges és enyhén tölgyes jegyek. Száraz, élénk savak és frissesség, amik határozott gerincet adnak a bornak. Körülötte citrus, pirítós és káposzta. Puha hab, kevésbé koncentrált, mint ’89 vagy ’90. Puha, szépen kerekített tétel és hosszú lecsengés. 17.8

Advertisements

One response to “A Chardonnay és a Palackos Érlelés: Perrier-Jouët Belle Epoque Blanc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s