Változatok a Pinot Noirra Champagne-ban: G.H. Mumm

Egy ritka alkalmat kínált az idei Champagne Assembly Londonban, mivel vins clairs kóstolot is szerveztek, vagyis a champagne készítéshez használt alapborokat mutatták be. Az alkoholos erjesztésen ezek a borok már túlestek, de semmi más nem történt velük, így alkalmassak bemutatni a meztelen igazságot a házasítást megelőzően. A G.H. Mumm champagne ház fő-borásaz, Didier Mariotti két Chardonnayt és öt Pinot Noirt hozott magával, hogy a Champagne región belüli terroir különbségeket illusztrálja.

A G.H. Mumm ház, ami ma már a Pernod-Ricard multinacionális italcég tulajdonában va, több, mint 200 hektár szőlővel büszkélkedik a legjobb grand crus területeket beleértve. 1827-ben alapították a vállalatot, s hamarosan nagy hírnévre tett szert, főként a Cordon Rouge champangenak köszönhetően. Azonban a cég története nem volt viharoktól mentes. Az I. világháború elején kezdődtek a gondok, mivel az eredetileg német család, a rheingaui Gottliebek megtarották német állampolgárságukat. Ennek következménye az volt, hogy a francia kormány elsajátította a birtokot és ezt követően többször cserélt kezet a cég, ami rányomta pecsétjét a minőségre. 1991-ben érkezett meg Pierre Harang a céghez, mint fő-borász, s az ő nevéhez fűzhető a változások kezdete. Ezt követően Dominique Demerville, ma már a Veuve Clicquot chef de cave-ja (itt olvasható korábbi írásom a Veuveről és Dominiqueról) vette át a borászati munka vezetését, aki bebetonozta a minőség iránti elkötelezettséget. Tanítványa, Didier Mariotti vette át tőle a borászat irányítását, s neki köszönhető a Mumm ismét jó hírneve.

Két Chardonnayvel kezdtük a kóstolót, mindegyik Cramantból való: Les Perthes és Les Bionnes parcellák. Ez a két parcella az öreg tőkékről ismert, amik mindig kisebb terméshozamot biztosítanak, de jobb minőséget egyben. A területek parcellára való bontása a szőlészeti munka precizitását teszi lehetővé, s így az adott terroirnak megfelelő művelést. A borok savszerkezetét illetően annyit meg kell jegyezni, hogy a Mumm ház az almasav bontást elvégzi az alapborokon, hogy így szelidítsék meg azokat.

Les Perthes: átlátszó, halvány citromos szín. Közepesen élénk az orrban, kimondottan erős citromos és finomseprős jegyek, egy kis rózsaszirom is. Száraz, meglehetősen friss, nyurga és citrus jegyek dominálnak.

Les Bionnes: egy kicsit mélyebb, de így is halvány citrom szín. Közepesen élénk az orrban, érett grapefruit jegyek, finomseprő és lime illetve akác. Száraz, friss, selymesebb szerkezetű. Kevésbé koncentrált és nyurga.

Másik öt mintát kóstoltunk, de az alkalommal Pinot Noir került a pohárba, hogy bemutassák a különböző falvak és parcellák jellemzőit. Arra a kérdésre, hogy milyen szerepet játszik a dűlő válogatás a champagne készítésében, ami alapvetően egy házasított termék, azt mondta Didier, hogy „a házasítás fontos, noha a falvakról beszélhetünk sokat, de végeredményben a házasítás alakítja ki a végterméket akkor is, ha falvakon belüli parcellákat is házasítunk. Azonban a falvak azért lényegesek, mert különböző erjesztési eljárást lehet így alkalmazni a más – más jellegű szőlőhöz, s ezáltal pozitívan befolyásolni, hogy melyik falu mivel járul hozzá a házasításhoz.” A Mumm ház másik fontos hitvallása, hogy idősebb tőkéken termett szőlőt jobb használni. Az öreg tőkék hozama ugyanis alacsonyabb, ami a komplexitást növeli Didier és csapata szerint. Ezért ők legalább 15 éves tőkéken termett szőlőt használnak.

Az öt falu közül, aminek a borait kóstoltuk, Bouzy az eleganciájával és kifinomultságával ragyogott ki. Azt mondják, hogy a házasításnál a struktúra alapját biztosítják az ebben a faluban termelt borok. A végső házasításnál nem mindig használják az összes faluból való borokat, mert nem egy előre megírt recept szerint dolgoznak. Sokkal inkább az évjárattól függ, melyik falu, dűlő és parcella mit hoz az összképhez. Ay és Ambonnay szép gyümölcsös Pinotkat adnak, az előbbi falu inkább édes-savanyú jellegű, míg az utóbbi húsos és zamatos. Very és Verzenay egyaránt visszafogottak és nyurgák voltak, ami a szerkeztet és annak körbehatároltságát alakítja leginkább a végső champagneban. A kóstolási jegyzetek itt olvashatók:

Ay – Les Valnons: mély citromsárga egy kis rózsaszín beütéssel. Elég homokos, egy kis savanyú uborka és rózsaszín grapefruit. Nehezebb testű, nagyvonalú gyümölcsök és kimondottan savanykás.

Bouzy – Les Hannepes: szinte áttetsző citromsárga halvány rózsaszín árnyalattal. Visszafogott, elegáns citrus illatok, amit leginkább rózsaszín grapefruit dominál. Finomseprős érzet, igazán finom és puha testű tétel.

Ambonnay – Les Crupots: mély citrom szín, enyhén áttetsző és rózsaszínes szél. Homokos, citrus jegyek, illetve rózsaszín grapefruit. Friss, húsos gyümölcsök, lédus citrom és egy kis finomseprő. Gyönyörűen kerekded test. Kevésbé koncentrált.

Verzy – Les Houles: citromsárga egy kis rózsaszín beütéssel. Visszafogott illatok, a citrom frissessége, fehér grapefruit és finomseprős illatok, egy leheletnyi rózsaszín grapefruit. Száraz, friss, nagyon gazdag mészköves íz, ragyogó szerkezet.

Verzenay – Les Perthois: áttetsző citromos szín. Nagyon visszafogott, de a citromlé kimért és nyurga eleganciája, könnyed és szinte szárnyal. A finomseprő igazán gazdagon egészíti ki.

A kóstolót egy 1999-es évjáratú champagnenyal fejeztük be, hogy a „hozzávalókat” lássuk egyben is. Didier elmondta, hogy a dosage fontos, mivel ez az utolsó lehetőség arra, hogy a borász befolyásolja a végtermék ízvilágát. A kóstolt ’99-es tétel savállóben esett át az almasavbontáson, majd hat hónapot töltött hordóban a micoroxidáció miatt, s nem a tölgy végett. Ennek ellenére egy kis vanília érezhető volt a tételen. Az alapbor battonageon is átesett, hetente egyszer azért, hogy a finomseprő legyen érezhető, s ne a tölgy.

R. Lalou 1999

(2000-ben palackozták, és 2011-ben került sor a disgorzsálásra, illetve 6g/l dosagt kapott)

Kimondottan szalma szín egy kis arany árnyalattal illetve zöldes fátyollal. Az intenzív illatok eleganciával és koncentrációval ütik meg az embert. Csiszolt illatok, főleg briós, puha pirítós, citromhéj és alma, amit érett és zamatos gyökér követ. Nagyon finom a hab, közepes méretű buborékokkal. A szájpadlás hátsó részén érezhető a súly, szépen kikerekített tétel. A savak és a zöldséges jegyek foglalják keretbe. A minőséget meg kell fizetni. 112.59 angol font / palack áron kínálják kiskerben.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s