Ízes Fogadtatás: Vacsora az Onyxben

photoMájus 7-ikén kedden azért repültem Budapestre, hogy a XIV. Pannon Bormustra zsűrijében tevékenykedjek három napon keresztül. Az ország egyik legrangosabb borversenyeként tartják számon, s célja, hogy mind a termelőknek és a fogyasztóknak is iránytűként szolgáljon, mit is tekint egy nemzetközi zsűri Magyarország legjobb borainak. Ezért nem is arany, ezüst vagy bronz kategóriákban adnak ki érmeket, hanem 15 csúcsbort választ ki a zsűri mindegyik kategóriában: fehér, vörös és édes borok közül. Az eredményekről illetve arról, hogy mi a véleményem a közel 270 borról, majd részletesebben beszámolok egy másik bejegyzésben. Itt arról szeretnék írni, hogy milyen szívélyes fogadtatásban volt részünk már az első nap, amikor az egy Michelin-csillagos Onyx Étterembe vittek a szervezők minket vacsorázni. S a lényeg nem a csillagban áll, hanem abban az igazi vendéglátásban, amit biztos, a többi zsűritárs is hasonlóan észrevett. Ez viszi tovább a magyar bor és gasztronómia hírét a világban!

Egy kis késéssel érkeztem az étterembe, mivel a repülőtérről a pedikűr és manikűr érdekében kitérőt tettem. Ajánlom mindenkinek, aki Magyarországra látogat, hogy kényeztesse magát legalább ennyire! A Vörösmarty téren a Gerbeaud épületében található az Onyx Étterem, ahol igen szívélyes fogadtatásban volt részem és szinte pillanatok alatt a táskáimtól meg is szabadítottak, s azokat biztonságos helyre zárták el. Egy félig – meddig különteremnek tűnő helyiségbe vezettek, ahol zsűritársaim csapatához csatlakoztam: Mészáros Gabriella és Kató András képviselte velem együtt a magyar színeket, illetve a nemzetközi bírák közül Isa Ball MS, a Fat Duck étterem fő-sommeliérje, Tomasz Prange-Barczynski, a lengyel Wino bor-magazin alapító főszerkesztője, Stephen Tanzer, az International Wine Cellar tulajdonosa és kiadója New York Cityből, Christian Aaro, a dán sommelier szövetség elnöke és az AOC étterem tulajdonosa voltak már ott. Tim Atkin MW fél órával utánam érkezett meg.

Noha későn érkeztem, nekem is jutott a Királyudvar 2009-es habzó borából (16.9 pont), ami mély arany színnel és kitartóan pezsgő buborékkal fogadott a pohárban. Noha csak közepes intenzitást mutatott, gyönyörűen érett mangó és citrus gyümölcsök illatatát árasztotta. Félszáraz, a tölgyhordó és a nagyon érett sárgabarack gyümölcsössége igen testessé tették együtt. Szépen egyensúlyozott és koncentrált bor, ami a savak frisseségével üdített fel.

Az amuse boucheról és az első előételről noha lemaradtam, de így is öt fogáson és még másik hét boron sikerült végig ennem és innom magam. Az összes étel lenyűgöző volt a részletekre való figyelem szempontjából szemlélve. Azonban az ételek helyett hadd koncentráljak arra, hogy mi is került a poharunkba.

A Káli Kövek Rezeda Rizling (16.1 pont) volt az a bor, ahol nem sikerült lejegyeznem az évjáratot! Egy kimondottan citrom színű és enyhe szalmás árnyalatú rajnai rizligről van szó. Teljesen száraz, friss érzet tölti be a szánkat a savtól, közepesen erős az alkohol és az almahéj lédús citrusokkal társul, közepes koncentrációval cseng le. A Bott Csontos Furmint 2011 (16 pont) elég hasonló minőség tekintetében. Szép citromsárga szín, visszafogott illatok, de szép elegáns, ami illatokban ott volt az virágos és rózsavíz. Citrom és fehérbors is keveredtek bele. A szájpadláson csak közepes volt a teste és elég gyorsan le is csengett.

Nem is csoda, hogy a habzó bort leszámítva a vörösek imponáltak inkább. A Pósta Kadarka 2011 (16.4 pont) szép rubinvörös színű volt, enyhe gránátos fátyollal. Száraz, nagyon érett piros bogyós gyümölcsök és a magas alkohol voltak érezhetők először, amit nagyon puha szerkezett fogott közre, a gyönyörűen érett tanninoknak köszönhetően. Nagyon jól koncentrált tétel. A Karner Gábor Vitézföldi Kékfrankos 2011 (16.9 pont) mély karmazsin színű és vonzóan játékos eper és málna illatok érződtek először, amit fahéj és cserzett bőr követtek. Száraz és a szépen érett gyümölcsök ellenére ragyogóan élénkek a savak, illetve fenyő és cserzett bőrrel illatozott. Noha az alkohol igen magas volt, az üdeséget végig megtarotta. A Sauska Konkoly Merlot 2008 (16.9 pont) egy formás, de nagy testű bor, mely bővelkedik az érett gyümölcsökben. Főleg meggy, amit közepesen finom szemcséjű tanninok vettek körbe, s elég magas volt a tölgy pörkölése.

Az édes bor előtt volt alkalmunk a Spiegelberg 2010-es Olaszrizlinget megkóstolni (17.4 pont), mely mély arany színű volt enyhe szalmás beütéssel. Száraz, friss savak, almás és mézes jegyek, egy kis sós érzettel keverdve, ragyogó koncentráció. A Tokaj Nobilis 6 puttonyos aszújával (17 pont) zártuk a vacsora borsorát. Mély arany egy kis réz fátyollal. Narancs, őszibarack, méz, lime és ananánsz illatok. Élénk savak és igen édes, de gyönyörű egyensúlyt mutatott, s a koncentráció kiváló volt. A lehető legjobb befejezés egy finom vacsora végén.

Ha megjött az étvágya a kedves olvasónak ahhoz, hogy az Onxyban foglaljon asztalt, javaslom, nézze meg a lehetőségeket! Az a la carte mellett még megtalálhatók menük is, amiket jó áron kínálnak. Minden bizonnyal jó élményben lesz része annak, aki felkeresi az éttermet, de a magyar konyha posztmodern értelmezésére készüljünk fel.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s